Utbytte

Utbytte

søndag 18. august 2013

Hvordan investere i klokker

Dette er basert på min erfaring og hvordan jeg investerer i klokker. Grunnen til at jeg investerer i klokker er for jeg har en stor interesse for klokker. Jeg har brukt klokke helt siden barneskolen og av en eller annen grunn alltid vært fascinert av klokker.

Jeg har solgt klokker fra kr 500,- og opp til rundt 100,000,-. Selger en billige klokker til mellom 500-3,000,- har en ofte en høy margin, men pengemengden blir likevel lav om en ikke selger klokker i store mengder. Og å selge en klokke til kr 3,000 er ofte like dyrt og tidskonsumerende som å selge en klokke til 30,000,-. En klokke til kr 3,000 kan en gjerne selge med 25-50% avkastning. Men oppnår en kun 10% avkastning på en klokke til 30,000 har en tjent dobbelt så mye som ved 50% avkastning på en klokke til 3,000 uten at risikoen er tilsvarende høyere etter min mening. Det er en av grunnene til at jeg nå holder meg kun til klokker fra rundt 20,000 og opp til rundt 70,000,-. Den andre grunnen til dette er at klokker til under for eksempel 10,000-20,000 ofte faller veldig i verdi når den er brukt. Og grunnen til at jeg sjeldent kjøper og selger klokker til over 60-70,000,- er for, markedet er langt mindre her og dersom en blir svindlet enten ved kjøp eller salg, så risikerer en veldig ofte å tape hele eller tilnærmet hele investeringen.

Som med alle typer investering er kunnskap og informasjon noe av det viktigste som finnes. Dersom en har stor kunnskap og mye informasjon om produktet og markedet en investerer i, reduserer en risikoen betraktelig og øker avkastningspotensialet kraftig. Jeg kjøper og selger nesten utelukkende kun Rolex nå. En sjelden gang handler jeg også Patek Philippe. Jeg kan også finne på å handle andre merker som Panerai, JLC, og IWC fra tid til annen. En helt spesiell og sjelden gang kan jeg også handle en Omega, Breitling eller Tudor også.

Grunnen til at jeg holder meg til hovedsakelig Rolex, men også Patek en sjelden gang er for jeg anser Rolex som det desidert beste klokkemerket når alt kommer til alt. Patek kommer også veldig nært. Selvfølgelig vil det variere fra person til person hva en anser som best. Noen vil mene at en Casio G-shock er den desidert beste klokken og med god grunn. Rolex har ikke de dyreste klokkene, ikke de klokkene som holder tiden best, ikke de klokkene som tåler mest, de har ikke flest komplikasjoner, eller klokkene som holder verdien best. Men når alt kommer til alt er det likevel veldig få merker som kommer like høyt opp på skalaen som Rolex når en slår alt i sammen.

Rolex har revolusjonert hele klokkemarkedet i lang tid. De har en utrolig fascinerende historie og flere veldig kjente personligheter brukte og bruker Rolex. Alt fra Winston Churhcill, Martin Luther King, Fidel Castro, Dali Lama, John F Kennedy, Pave John Paul II til Daniel Craig brukte og bruker Rolex. Det er trolig verdens mest kjente klokkemerke, trolig det merke som er lettest å omsette, de holder prisen utrolig godt og de fleste er bygd for å tåle relativt hard påkjenning.

En ting en bør huske om en skal investere i klokker, er å sjeldent eller aldri kjøpe klokken ny fra butikken. Som regel faller verdien fort med 20-40% med en gang en går ut av butikken. Om en ikke har fått kjøpt seg en veldig spesiell og ettertraktet klokke, noe en sjeldent får tak i. For disse klokkene blir igjen ofte reservert til butikkens beste kunder. Så om en vil tjene på salg og kjøp, bør en kjøpe brukt og la noen andre ta tapet ved å bære klokken ut fra butikken. Jeg har selv kjøpt en Rolex Milgauss GV som var tilnærmet ubrukt og kun 6 måneder gammel med 34% rabatt i forhold til veiledende pris. Så igjen, skal en investere i kjøp og salg av klokker, bør en holde seg til bruktmarkedet. Det er trolig ingen klokkemerke i verden i forhold til etterspørsel som holder verdien like godt som Rolex. Når det kommer til tilbud og etterspørsel har Rolex stålkontroll og de øker prisene tilnærmet hvert eneste år med gjerne 5-10% i snitt. Slik at en klokke til 50,000 kan fort koste 52,500,- til 55,000 ett år senere. Noe som også er grunnen til hvorfor brukte Rolex har en tendens til å stige i verdi, fremfor å falle i verdi etter noen har tatt prissmellen ved å gå ut av butikken.

I neste artikkel vil jeg forklare hvordan min kjøp-og salgsprosess fungerer.


"Waste your money and you're only out of money, but waste your time and you've lost a part of your life."
Michael LeBoeuf




16 kommentarer:

  1. Spennende, jeg gleder meg til neste innlegg :) Jeg ble også veldig nysgjerrig på hvilket dataspill du snakket om..? Videre lurte jeg på om jeg kunne ha fått mailadressen din..? Om du ikke vil legge den ut her kan du sende meg en mail på daniel.snekvik1@gmail.com. Jeg har kommet over en investeringsmulighet (IPO) som virker veldig spennende, og tenkte kanskje du kunne være interessert i å høre om det, men jeg vil ikke diskutere det så alle kan se!

    Daniel

    SvarSlett
  2. Takk, fint at du liker det. Jeg har dessverre ikke begynt på neste innlegg enda, så er nok en liten stund til det kommer. Men skal begynne så fort jeg får tid.

    Dataspillet jeg snakker om er Entropia Universe.

    Jeg bruker kun aksjeinvestor@gmail.com her, så du kan sende det til den om du ønsker. Alt av investering er av interesse for min del. Men jeg deltar veldig sjeldent på IPO'er, for det passer normalt ikke inn i min strategi. Men jeg kan alltid se på det.

    SvarSlett
  3. Hei
    Hva tenker du om å gå inn ved emisjoner og børsnoteringer? tenker på feks Odfjell Drilling som nå skal børsnoteres. Jeg lurer på å notere meg for minimimsbeløpet på 10500, men det er vel egentlig litt på grensen til spekulasjon.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Jeg har ikke noe problem med å gå inn i selskap ved en emisjon eller børsnotering sånn generelt. Men akkurat Odfjell Drilling har jeg ikke satt meg inn i så kjenner ikke til hvordan selskapet er priset osv... Kommer nok heller ikke til å sette meg inn i det, ihvertfall ikke med det første. Jeg følger en del andre selskaper og har mer enn nok rigg i porteføljen med SEVDR og NADL for øyeblikket.

      Slett
  4. Utrolig bra blogg. Som finans-student er dette meget inspirerende lesning. Selv syntes jeg studiene er alt for akademisk med for mange forutsetninger osv. Derfor har jeg noen spørsmål til deg, som virker såpass flink på det du driver med;

    Når du vurderer selskap, regner med det har blitt noen titalls de siste årene, kjøper du da regnskapet til alle disse, eller hvor er det du finner tallene?

    Ettersom jeg ikke har peil på utbytteinvesteringer så lurer jeg også på følgende;
    Jeg leste et gammelt innlegg på den forrige bloggen din, hvor du sier at aksjekursen diskonteres for utbytte ganske kjapt. Altså at kursen går ned tilsvarende utbyttet. Hvordan er det da du tjener penger på dette? Og hvis vi antar at dette ikke skjer - altså at akjsekursen ikke beveger seg som følge av utbyttet, hvorfor setter du ikke pengene i banken på høyrente da jeg mener å ha lest at sånn omtrent gj.snitt for utbyttene er rundt 4%?

    Ikke les dette på en krass måte, dette er kun spørsmål fra en uvitende sjel, som ikke har investert et øre på børsen, men som har fått veldig lyst etter å ha lest denne bloggen! :)

    Kristian

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Beklager sent svar. Har vært bortreist noen dager.

      Regnskapene til selskapene finner jeg på selskapets hjemmeside. Kvartallsraportene og årsregnskapet legges ut på hjemmesiden, normalt under investor relations.

      Ja når selskapet går ex-utbytte, faller normalt aksjen tilsvarende utbytte. Men det betyr likvel ikke at selskapet ikke kan stige igjen dagen etter. Aksjer går alltid opp eller ned fra dag til dag. Men i lengden vil aksjen følger retningen til de underliggende inntektene og verdiene i selskapet. Fordelen med å få utbytte er også at en realiserer avkastning uten å måtte selge seg ned i selskapet. Slik at en får i praksis både i pose og sekk. Utbytte kan en igjen reinvestere i samme selskap, og med det øke utbytte, eller i et annet selskap eller en høyrentekonto som du nevnte. Hva en selv mener vil gi størst avkastning på utbytte. Forskjellen mellom et selskap som betaler 4% utbytte og en høyrentekonto som gir 4% rente er veldig stor. Ved en høyrentekonto så får en 4% rente med ekstremt lav risiko. Til gjengjeld er det også ekstremt lav sannsynlighet for at en vil få noe større avkastning over disse fire prosentene.

      Ved et selskap som gir 4% utbytte er det muligheter for at utbytte stiger og det er også muligheter for at aksjekursen stiger. En tar betraktelig høyere risiko enn ved en høyrentekonto, men det er også langt større avkastningspotensial. Si du kjøper et selskap på kr 50 som betaler 4% utbytte. Dersom kursen stiger til kr 100 og de fortsatt betaler 4% utbytte. Vil dette bety at du har 100% urealisert avkastning på investeringen din, pluss at du får utbetalt 8% årlig utbytte i forhold til kostpris på kr 50. Dersom et selskap årlig øker overskuddet med 10% betyr dette at både utbytte og aksjekursen sannsynligvis vil øke med rundt 10% årlig i snitt.

      Håper dette gav deg svar på spørsmålene dine.

      Slett
  5. Hei.
    Hvor finner du tallene du bruker? Kjøper du hvert enkelt regnskap?

    -andy

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      På selskapets hjemmeside under investor relations.

      Slett
  6. Hei Jack! Ser det er lenge siden du har kommet med et innlegg. Jeg venter fortsatt spent på fortsettelsen av hvordan du går frem ved kjøp og salg av klokker :) Apropo denne typen investering kan man kanskje kikke på muligheten for å investere i iPhone 5s om dagen. Om man er verdens vant finnes denne til under 4500 NOK i for eksempel HongKong, og i Norge går den på finn.no for rundt 8 tusen om dagen! (Siden telefonen ikke har kommet til Norge enda, og folker spinnville etter Apple) Tar man med seg en 8-10 telefoner hjem og betaler momsen på 25% (ingen tollavgift) kan man sitte igjen med en pen fortjeneste!

    Og noe helt annet. Har du lest boken The Guru Investor..? Den er utrolig bra, jeg er i ferd med å lese denne for andre gang. Jeg leste den første gang for snart 4 år siden da jeg var helt grønn med tanke på investering, så jeg slet litt med å forstå ord og begreper samt det å sette pris på innholdet, men jeg la den til side den gang med tanke på å lese den igjen når jeg har fått litt mer peiling! Om jeg har peiling nå kan vel sikkert diskuteres, men nå skjønner jeg i hvertfall hva som står der og verdien av det :) Jeg tror denne boken er fin for deg om du ikke har lest den.. Den går igjennom aksjestrategiene til 10 store investorer som alle har en solid track-record som kan bekreftes. Noen av strategiene tror jeg hadde passet inn i din egen! Anbefales

    Daniel

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Daniel

      Ja jeg må bare beklage at det har tatt sin tid, og det vil nok enda ta en del tid. Alt for mye annet har tatt opp tiden min de siste ukene. Forhåpentligvis får jeg klart neste innlegg i løpet av neste uke eller uken etter. Iphone ideen din hørs ut som en grei måte å tjene noen raske penger på. Selv har jeg for lite tid, kjennskap og kunnskap til det markedet, til at jeg begir meg ut på en slik investering med det første. Nei jeg har ikke lest boken The guru investor eller hørt om den før. Men har bestilt den nå og ser frem til å lese den.

      Slett
  7. Jeg skjønner! Ja det er en meget bra bok. Mesteparten av boken er konkrete fremgangsmåter med kvantitative modeller for å sjekke finanser og andre ting ved et selskap. Et meget bra verktøy som jeg tenker å bruke selv fremover..

    Jeg har en god venn som har kjøpt og solgt litt telefoner og det er han som har satt meg på ideen. Selv reiser jeg veldig mye, og det kan hende han og jeg blir enige om en deal hvor jeg reiser og skaffer telefoner og han selger dem. Han er flink til å selge, det er ikke jeg! Hehe. Teamwork er fint :)

    Daniel

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja ofte greit å outsource det en ikke kan like godt selv til noen som kan det bra. Det er mange tilfeller hvor det gir stor meravkastning ;)

      Slett
  8. Hei Jack,

    Lenge siden du har skrevet innlegg nå. Kunne godt tenke meg å høre litt om porteføljen din og hvilke tanker du har framover.

    Jeg ser en del selskaper på Oslo Børs har begynt å betale kvartalsvise utbytter, noe jeg liker veldig godt. Selv har jeg favoritter som BWO, NOF, OCY og MHG. Hva er dine favoritter på Oslo Børs?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, beklager, men det har ikke blitt tid til bloggen de siste månedene. Akkurat hva favorittene mine er, er jeg ikke helt sikker på. Men av selskaper på oslo børs så sitter jeg i Archer, Orkla, Norsk Hydro, Deep Sea Supply, Gjensidige, Sevan Drilling og Golden Ocean Group. GOGL er min desidert største investering på Oslo børs og den jeg har størst tro på over de neste to årene. Orkla, Gjensidige og Norsk Hydro sitter jeg i mer for å diversifisere, redusere risiko og gi litt stabilitet til porteføljen. Men jeg liker alle tre veldig godt og ser absolutt potensial i de. Deep Sea Supply er min minste investering. Jeg sitter i den for jeg tror det kan være et stort potensial i den over de neste årene, både i forhold til kursstigning og utbytte. Det samme gjelder også for Archer. Men selskapene jeg har størst tro på i min portefølje er Frontline 2012, Knightsbridge Tankers, Golden Ocean Group og Ship Finance International og disse er også uten tvil mine største investeringer.

      Slett
  9. Hei! Bra og nyttig innlegg. For meg er klokker veldig fascinerende og klokker lager ikke mannen,men en klokke kan få en mann til å se bra ut. Jeg er ikke veldig gammel og jeg har lyst til å investere i en klokke. Klokken jeg har sett på er fra merket med navn Corniche :) Det er en klokke er veldig fin,ikke så dyr og bare lags 250 av. Har fulgt med på hvordan merket har vokst på veldig kort tid og det ser veldig bra ut. Vet ikke noe om investering,men har lyst til å investere i noe og ikke så dyrt siden det er min første gang. http://cornichewatches.com/shop/the-mistral-40/

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Sander

      Takk, fint du liker innlegget. :)

      Jeg har ingen kjennskap til Corniche, så kan ikke si noe om merket. Men utseendemessig ser klokken fin ut fra bildene på websiden deres. Om en slik klokke kan anses som en investering, pengemessig er også vanskelig å si om du ikke kjenner noe til etterspørselen etter klokken og hvordan en klokke fra Corniche normalt holder prisen på bruktmarkedet. Lykke til med klokkekjøp uansett :)

      Slett